Jak správně uspořádat kuchyň? Máme pro vás 6 tipů

Jak uspořádat kuchyň
Zdroj: Pixabay

Kuchyň patří k místnostem, kde v domácnosti obvykle probíhá nejvíce domácích prací. Zároveň její rozměry často nebývají zrovna největší – vzhledem ke všem spotřebičům, které je potřeba do ní umístit. Jak správně uspořádat kuchyň, aby se do ní vše vešlo a dobře se vám v ní pracovalo? Máme pro vás pár tipů.

1. Jak uspořádat kuchyň – důležité náčiní nad linkou

Při vaření neplýtvejte zbytečně energií na to, že budete lítat po celé kuchyni a hledat to, co zrovna potřebujete. Věci, které používáte nejčastěji, ať už jde o nože, naběračky či vařečky, byste tedy měli uložit do poličky nad linkou, anebo ještě lépe je pověsit na závěsnou lištu.

2. Jak zorganizovat kuchyň – ingredience po ruce

Stejně tak není příliš praktické ukládat kořenky s ingrediencemi, které často používáte do všemožných šuplíků, kde je nebudete moci najít či do spíže. Nejlepším místem pro ně je kuchyňský roh, kde vám nebude překážet, jelikož se tam stejně nedá pracovat. Do rohu můžete umístit třeba kuchyňskou niku, kterou lze v případě potřeby zakrýt.

3. Jak uspořádat kuchyňskou linku – na výšce záleží

Rada pro uspořádání kuchyňské linky je jednoduchá – mělo by být na ní prázdno a čisto. Odolejte pokušení umisťovat na ní nějaké pixly s ingrediencemi, spotřebitele či dokonce nějaké dekorace. Nejlépe se vám bude pracovat, pokud budete mít na lince co nejvíce volného místa. Pracovní deska by také měla mít adekvátní výšku – ideálně 90 cm (o 5 cm menší si mohou dovolit osoby menšího vzrůstu.

4. Jak správně uspořádat spotřebiče v kuchyni

Velké bílé spotřebiče, které při vaření často používáte a nechcete je mít někde nevzhledně rozestavěné po po policích, je nejlepší uložit dolů pod kuchyňskou linku. Proto se hodí, aby byla pracovní deska měla dostatečnou hloubku – minimálně 60 cm, ale klidně i 80 cm. Také myslete na to, že poblíž pracovní desky by měl být dostatečný počet zásuvek.

5. Jak uspořádat kuchyni – dřez

Dřez je přirozeně nezbytnou součástí kuchyně, které je potřeba věnovat pozornost. Dřez by měl být opatřen odkapávačem. Většina lidí ho dává někam vedle dřezu, ovšem důmyslnější umístění je nad dřezem. Díky vzduchu, který proudí zespod mřížky, nádobí mnohem rychleji schne. Dřez si klidně můžete dovolit o zhruba o 10 cm vyšší než pracovní plochu – díky tomu vás při mytí nádobí nebudou bolet záda.

6. Jak uspořádat vybavení kuchyně – na pořadí záleží

Nejšikovnější uspořádání kuchyně je, když máte uprostřed prostornou pracovní desku (zhruba v šířce 80 až 120 cm). Na jedné straně od by pak měl být umístěn dřez a na druhé varná deska. To vytváří ideální podmínky pro vaření. Varná deska může být na rozdíl od dřezu umístěna o pár centimetrů níže než varná deska. Pomůže vám to snadno dosáhnout i na zadní plotýnky.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*